• Home
  • Onze school Onze school
    Profiel De brede school Schoolgids en jaargids De kwaliteit van ons onderwijs Team Schooltijden Schoolvakanties,vrije dagen en verlof Overstap van PO naar VO Ouders en oudercontacten Nieuwsbrieven Medezeggenschapsraad (MR) Ouderraad (OR) Protocollen Vertrouwenspersoon en klachtenregeling
  • Groepen Groepen
    De onderbouw De middenbouw De bovenbouw Leerlingenraad Handige links
  • Partners Partners
    Buitenschoolse opvang peuterspeelzaal 'T Zandmannetje De Rietschoot Alkmaar Sport Oudersteunpunt
  • Vacatures
  • Privacy Privacy
    Privacyreglement leerlingen
  • Contact
Inloggen

De onderbouw

Informatie schooljaar 2021/2022 voor de kleutergroepen

Welke methodes gebruiken we bij de kleuters en waar werken we nog meer mee?

Rekenen

Het rekenaanbod zit geïntegreerd in ons thematisch aanbod van kleuteruniversiteit Bij rekenen komen getalbegrip, meten en meetkunde aan bod. Alle begrippen die nodig zijn om te kunnen rekenen. Onder deze hoofdlijnen vallen alle rekenbegrippen. Rekenen komt overal in terug binnen de klas en de thema’s. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan het oefenen van de dagen van de week, opzeggen van de telrij, terugtellen, herkennen van de cijfers, rekenbegrippen als meer/minder, veel/weinig maar ook klein, kleiner, kleinst en groot, groter, grootst en nog veel meer.

Taal

Taal neemt in ons onderwijs een sleutelpositie in. Taal is immers overal!

Kleuters leren al doende, tijdens hun spel. Wij spelen daarop in door te zorgen dat er veel materiaal is waarvan kleuters kunnen leren. We praten met kinderen over allerlei onderwerpen, zodat ze veel woorden leren en goed leren spreken. Voorlezen, verhalen vertellen en versjes om het geheugen te trainenzijn belangrijk als voorbereiding voor het lees- en taalonderwijs. Het voorbereidend lezen en schrijven is hierin een kernactiviteit. Taalaanbod komt in alle deelactiviteiten aan bod in de thema’s die we gedurende een schooljaar aanbieden vanuit kleuteruniversiteit. Bij het aanbieden van de thema’s sluiten we aan bij de belevingswereld van de kinderen. We maken kinderen bewust van de beginnende geletterdheid door o.a. de letter van de week aan te leren. Deze komt ook terug in de thema’s. We stimuleren het lezen en voorlezen op school en thuis door regelmatig kinderen uit de andere groepen te laten voorlezen maar ook het samen lezen met een ouder of leerkracht om het plezier in taal te vergroten en zo een waardevolle talige omgeving te creëren. We hebben op school een “zwerfboeken station” om het lezen te stimuleren bij kind en ouders. Bij de kleuteringang vindt u het zwerfboekenstation en u kunt daar zelf met uw kind een boek uitzoeken. U kunt het boek weer terugbrengen maar kunt het boek ook bij een ander zwerfboekenstation inleveren Voor meer informatie kunt u kijken op de site: www.kinderzwerfboek.nl.

Voor de start van het nieuwe schooljaar zijn we ook weer op zoek naar leesouders die s ’morgens met een groepje kinderen willen (voor)lezen.

Thema’s en ontdekkend leren

Omdat thematisch werken ons aanbod op een speelse en uitdagende manier verrijkt werken we met thema’s vanuit kleuteruniversiteit.

Kleuteruniversiteit bestaat uit thematische projecten op basis van (prenten-)boeken, in samenwerking met uitgevers van kinderboeken. De thema's zijn zorgvuldig ontwikkeld door onderwijsprofessionals.  De doelen van het lesmateriaal worden uitgebreid beschreven en sluiten aan bij de kerndoelen van het primair onderwijs. In de thema’s komen naast taal en rekenen nog veel meer vaardigheden en doelen aan bod als: motoriek, muziek, Engels, kunstzinnige vorming, dans en drama, natuur en techniek. Het ontdekkend leren door allerlei doe en ontdek opdrachten worden daar waar mogelijk aan de thema’s gekoppeld.

Sociaal emotioneel

Voor de sociaal emotionele ontwikkeling gebruiken we door de hele school de methode “Leefstijl”.

Dit komt ook aan bod in de thema’s vanuit de kleuteruniversiteit. De sociaal emotionele ontwikkeling is een belangrijk onderdeel bij kleuters. Hoe gaan we met elkaar om. Groepsvorming is een belangrijk onderdeel die aan de start van een schooljaar volop de aandacht heeft. Hoe gaan we met elkaar om en hoe kunnen we de groepsvorming positief beïnvloeden.Wij maken gebruik van een  groepsdynamische benadering voor een veilige klas. (Deze is gebaseerd op de ringaanpak van Barry Redeker)

Motoriek

Voor de ontwikkeling van de motorische vaardigheden is bewegen belangrijk.1 keer per week hebben de kleuters gym van de vakleerkracht in de Rietschoot ( momenteel is er een vacature en zal de leerkracht zelf de gymles verzorgen) Voor deze gymles hoeven kinderen geen gymkleding mee te nemen. Kleuters gymmen in hun ondergoed.

Ook het buitenspelen is belangrijk voor de motorische ontwikkeling. Binnen de thema’s komen er ook veel motorische vaardigheden aan bod als: knippen, tekenen en schilderen maar ook spelletjes. Het goed aanleren van de pengreep is belangrijk. Als school hebben we bijvoorbeeld ook de koningsspelen als sportief evenement.

Graag willen we van ieder kind gymschoenen op school hebben die we ook kunnen gebruiken als we van de speelzaal gebruik maken. Wanneer de kinderen nog niet zelf hun veters kunnen strikken is het fijn als de gymschoenen met elastiek of klittenband zijn.

Aanbod thema’s:

Tijdens een thema willen we buiten het aanbod en de materialen vanuit school ook veel vanuit de kinderen zelf laten komen en daarbij mogen ze voorwerpen, die bij het thema passen meenemen.

Soms zullen we u ook via de Socialschools vragen of u materialen heeft, die wij kunnen gebruiken bij het thema.

N.B. We willen u vragen geen speelgoed mee te geven naar school. De vrijdag voor iedere vakantie mag er wel iets van speelgoed worden meegenomen. Het liefst speelgoed dat niet kostbaar is!

Verjaardag, vieringen, eten en drinken

Vanaf 5 jaar mogen de kinderen hun verjaardag vieren in de klas. Dit feest vieren we altijd gelijk ‘s morgens in de klas. De jarige mag naast het trakteren in de eigen klas ook even langs bij de leekrachten van de andere kleutergroepen en groep 3. Wel is handig om het vieren van de verjaardag even af te stemmen met de leerkracht. Graag geen extra dingen bij de traktatie als cadeautjes, o.i.d !

Verder vieren we natuurlijk ook Sint-Maarten, Sinterklaas en kerst op school. Voor vaderdag en moederdag leren wij de kinderen een versje of gedichtje en maken een tekening.

Wat betreft het eten en drinken hebben we dit schooljaar op de woensdag en vrijdag altijd een fruitdag en mag er alleen fruit en drinken mee naar school genomen worden. Op andere dagen mag dit natuurlijk ook fruit zijn of een “gezonde” koek naast het drinken. Op school stimuleren we het eten van fruit en het drinken van water !

De kinderen lunchen op school met de leerkracht en nemen hiervoor mee:

Voor de lunch een tas met:
  - een theedoek (wordt als placemat gebruikt: opvang van kruimels en geklieder met bekers)
  - drinken in de vorm van een beker, een pakje, een waterbidon
  - een broodtrommel met een boterham, een wrap, een salade, ……
    Wat zit er nietin de broodtrommel? Iets lekkers zoals een koekje, of een reep na de boterham.
    Om 14 uur zijn we klaar en dan is het tijd om thuis iets lekkers te eten.

Ouderraad en hulp in de klas

Op school hebben we een ouderraad, die ons helpt met het organiseren van veel dingen maar vaak kunnen we ook nog hulp gebruiken in de klas bij allerlei activiteiten. Dit kan bijvoorbeeld het maken of herstellen van materialen zijn of als begeleiding bij uitstapjes en begeleiding bij spelletjes en techniekopdrachten. Bij interesse kunt zich aanmelden bij de leerkracht.

Vanwege de huidige Corona maatregelen kunnen wij momenteel alleen onder bepaalde voorwaarden hulp van ouders in de klas inzetten. Informatie hierover kunt u bij de leerkracht navragen.

Communicatie naar ouders

Bij het brengen van uw kind in de klas is het soms druk en kan het zijn dat de leerkracht even in gesprek is of dat het al tijd is om afscheid te nemen. Wilt u iets door te geven als bijv. een tandarts of doktersafspraak van uw kind dan kunt u dit in de agenda schrijven. Deze ligt in de klas. Een afspraak maken om even iets te bespreken met de leerkracht kan altijd maar graag even in overleg met de leerkracht. 

Via de Socialschools houden we u natuurlijk ook op de hoogte van het reilen en zeilen in de klas.

 

Zorg voor leerlingen

Niet ieder kind is hetzelfde en daarom stimuleren wij de kinderen zoveel mogelijk op hun eigen niveau. Binnen de gebruikte methodes en het thema aanbod zoals hierboven genoemd is hier ruimte voor en zal de leerkracht zoveel mogelijk differentiëren in aanbod. Wij observeren en registreren de kinderen op de ontwikkelingslijnen via het volgprogramma “KIJK”. Dit doen wij 2 keer per jaar en dit geeft ons een goed beeld van de ontwikkeling van uw kind. De ontwikkeling zullen wij met u bespreken tijdens de gespreksronde van febr./mrt. Mocht er aanleiding zijn tot een tussentijds gesprek dan zal de leerkracht u benaderen. Aan het eind van het schooljaar staat er geen gespreksronde gepland maar gaat dit op verzoek van leerkracht of u. De voortgang van de leerlingen zal regelmatig besproken worden in de leerlingbespreking waar de Intern begeleider bij aanwezig is.

Extra begeleiding wordt in de klas door de leerkracht zelf geboden.

Kinderen die extra aanvullende zorg nodig hebben komen soms in aanmerking voor begeleiding buiten de klas maar onder schooltijd. Dit gaat altijd in overleg met leerkracht en Ib-er.

Dagindeling, uitgestelde aandacht, zelfstandigheid

Bij de start van de schoolcarriere van uw kind zullen wij u één en ander vertellen over het reilen en zeilen in een kleuterklas. De kinderen mogen mee en kunnen zelf op ontdekkingstocht in de klas. Ook vertellen we u hoe we de kinderen leren omgaan met uitgestelde aandacht en het zelfstandig werken. (Dit schooljaar hebben wij de informatie per mail aan u verzonden) Wij willen u vragen om samen met ons de zelfstandigheid van uw kind te stimuleren door de zelfredzaamheid van uw kind ook thuis oefenen. 

Met vriendelijke groet,

De leerkrachten van de kleutergroepen.

Contact

Schoolstraat 15
1831 CC Koedijk
072 561 44 96
directiezandloper@ronduitonderwijs.nl


 

onderdeel van:

  • Privacy statement
  • Cookie instellingen

Powered by Social Schools