De middenbouw bestaat op De Zandloper uit de groepen 3, 4 en 5
(we raden de ouders van groep 5 aan ook het deel voor de bovenbouw te lezen)
Er zijn grote verschillen in aanbod bij groep 3 en daarnaast de groepen 4 en 5.
In groep 3 staat het schooljaar in hetteken van (nog beter) leren lezen, schrijven en het verder uitbouwen van de rekenvaardigheden. De daarop volgende groepen bouwen hierop door.
Zelfstandigheid
Wij vinden het op de Zandloper belangrijk dat de kinderen steeds zelfstandiger worden. In de klas proberen we daar ook een bijdrage aan te leveren. Op het bord staat voor de kinderen altijd de dagplanning en de dagtaak. De kinderen zien daardoor wat ze vandaag allemaal doen. Later in het jaar komt er voor rekenen ook de weektaak bij (zie onderdeel rekenen).
Taal/lezen
Wij werken in groep 3 met de Aanvankelijk taalmethode : Lijn 3. Er wordt dagelijks in de klas nieuwe lesstof aangeboden en veel geoefend met woorden, letters en het lezen. Uw hulp is ook van belang. Bij de bibliotheek zijn leuke boeken te leen. Door elke dag 15 minuten voorlezen en samen hardop lezen zal uw kind het lezen steeds sneller onder de knie krijgen.
Vanaf groep 4 werken we met de methode Taal op Maat.
Deze methode heeft een duidelijke structuur voor de leerlingen en extra plusmateriaal.
De leerlingen werken zowel in een schrift als in een werkboek. Ook maken zij opdrachten op de computer.
Vanaf groep 4 werken we met de methode Spelling op Maat.
Spelling bestaat uit het leren van woordcategorieën en in groep 5 wordt gestart met de werkwoordspelling.
Voor technisch lezen hebben we vanaf groep 4 de methode Estafette.
De leerlingen werken in drie groepen (instructie, basis en plusgroep).
De leerlingen lezen in een leesboek en daarnaast maken zij opdrachten in een werkboek.
We werken met de methode Tekstverwerken voor het Begrijpend Lezen.
Per les oefenen de leerlingen met één leesstrategie. Vervolgens passen we deze strategieën ook toe tijdens het lezen van bijvoorbeeld de zaakvakken. Daarnaast gebruiken we een oefenboek van cito om ander soorten opdrachten te oefenen.
Er wordt regelmatig gelezen in een boek uit de bibliotheek. Na het lezen van een boek vullen de leerlingen regelmatig een boekverslag in en er staan boekbesprekingen gepland.
Rekenen
We reken met de methode De Wereld in getallen.
In groep 3 starten we met het tellen tot 20 en dat breidt zich gedurende het schooljaar uit tot de telrij tot 100. We oefenen het splitsen en automatiseren t/m 10. We gebruiken bij het rekenen veel concreet materiaal zoals: blokjes, getalkaartjes, het rekenrek, muntjes/geld en de kralenstang (t/m 100). Rond januari werken de kinderen naast de dagtaak zelfstandig aan de weektaak. Bij de opgaven van de weektaak komt alleen de al aangeboden stof aan bod.
Rekenen
In groep 4 breiden we verder uit met het automatiseren van de sommen tot 20, tafels, sommen tot 100, lengte ,meten, geldsommen, klok kijken digitaal en analoog. Dit jaar zijn we gestart met het gebruik van Snappet. Middels Snappet verwerken de leerlingen de stof op een tablet. Hierdoor krijgen leerlingen snel inzicht in hun eigen ontwikkeling (eigenaarschap) en is de leerkracht in staat om snel extra hulp of verrijking aan te bieden indien dit nodig is.
Dit schooljaar jaar is er ook veel aandacht voor de tafels.
In groep 5 leren de kinderen deelsommen, sommen tot 100, later in het jaar tot 1000 en het verkennen van de getallen tot 2000, lengte ,meten, geldsommen, klok kijken digitaal en analoog. Vanaf groep 5 maken de leerlingen de toetsen digitaal.
Schrijven
We werken met de methodeKlinkers.
De kinderen schrijven in groep 3 met potlood. We letten er goed op dat de kinderen hun potlood op de juiste manier vasthouden (tussen duim en wijsvinger en de middelvinger als kussentje eronder). Mocht het lastig zijn, dan maken we gebruik van een grippertje op het potlood. We starten de eerste twee weken met het goed aanleren van het schrijven van de getallen. Daarna zullen we de letters aanleren, eerst via blokschrift en in de tweede helft van het jaar de schrijfletters.
Halverwege groep 4 leren de leerlingen ook het schrijven met een vulpen of een Stabilo.
Snappet
Vanaf groep 4 werken we met snappet, wat is dat?
De leerkracht geeft zelf de uitleg en instructie (die vooraf is geselecteerd en klaargezet) verwerkt door de leerlingen op een device of laptop. We zetten Snappet in bij het verwerken van rekenen, en daar waar mogelijk soms ook voor de extra verwerking met spelling. Eigenlijk zou je Snappet kunnen zien als een soort digitaal werkboek.
Grote voordelen van de inzet van deze tablet zijn:
- De kinderen ontvangen direct feedback of een gegeven antwoord correct is.
- De leerkracht kan bewust de leerstof/verwerkingsstof selecteren en/of aanpassen.
- Snappet neemt voor de collega's nakijkwerk uit handen en de resultaten van de leerlingen worden bewaard.
- De kinderen werken doelgericht en de leerkracht ziet in het overzicht welke doelen zijn behaald, of er groei is richting het doel, of dat de doelen nog niet zijn behaald.
- De leerkracht heeft tijdens het werken met snappet voortdurend zicht op het tempo en het verwerkte resultaat. Hierdoor kan de leerkracht gelijk tijdens de les interventies plannen, bijsturen, extra instructie geven en ondersteunen.
De kinderen gebruiken dagelijks naast hun device een uitrekenschrift, waardoor de leerkracht samen met het kind de gevolgde strategie kan bespreken.
Snappet en Onderwijs op maat
Het mooie van zo'n digitaal leermiddel is dat het niet alleen gaat om domweg sommetjes en opgaven maken. Het is voor de leerkracht mogelijk om alle leerlingen een gedeelte van de lestijd aan hetzelfde doel te laten werken. Afhankelijk van de tijdsorganisatie is er ook ruimte om de kinderen het leerdoel op eigen niveau te laten verwerken. De marge is hierbij een jaar terug en maximaal een jaar vooruit. Met behulp van werkpakketten, die door de leerkracht op individueel niveau zijn samengestled, werken de leerlingen ook nog aan persoonlijke leerachterstanden. Als je bijvoorbeeld een breuk wilt oefenen, dan laat je de kinderen die dat nog lastig vindne opdrachten maken op basisniveau. Kinderen die verder zijn kun je dan al laten oefenen met het gelijknamig maken van breuken. Of zelfs al breuken koppelen aan procenten of kommagetallen. de leerkracht kan rapporten inzien van kinderen per vak. En vervolgens inzoomen op domein en de leerdoelen die bij dat domein horen. Zo weet de leerkracht precies wat ieder kind nodig heeft.
Snappet en Zicht op ontwikkeling
Tijdens de les heeft de leerkracht via het zogenaamde dashboard zicht op waar een leerling vastloopt. Er kan meteen extra instructie gegeven worden. Het systeem kijkt alles na behalve open opgaven ( bij bijvoorbeeld taal of begrijpend lezen) De tijdwinst die dat oplevert, wordt gebruikt om gemaakte fouten te analyseren. 'waarom wordt een bepaalde opgave door een (groot) aantal leerlingen fout gemaakt? En hoe speel ik daarop in ?' De intuítie en de dagelijks observaties van de leerkracht blijven daarbij heel belangrijk.
Zaakvakken
Hiervoor maken wij gebruik van de methode Blink.
In de groepen 4 en 5 komen de verschillende kennisgebieden (aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek) aan de orde.
https://www.blink.nl/onze-lesmethodes-zijn-anders
Elke les geeft een nieuwe uitdaging: Hoe kun je een tornado maken? Hoe erg is het wanneer jouw favoriete dier uitsterft? Hoe kun je veilig een stroomdraad aanraken? De methode laat kinderen stap voor stap ontdekken en ervaren. Met prachtige foto’s, grappige filmpjes en haalbare proeven en onderzoekjes. Waarna ze de wereld nooit meer hetzelfde zullen zien.
Daarnaast leren de leerlingen hoe zij onderwerpen op kunnen opzoeken in een atlas en op Google Earth.
Engels
Vanaf groep 5 krijgen de kinderen Engels volgens de methode Join in.
Sociale vorming
Wij gebruiken de methode Leefstijl. Dit is een methode voor sociaal emotionele vaardigheden. De lessen bestaan o.a. uit drama, spelletjes, praatopdrachten en werkbladen.
Creatieve en muzikale vorming
De opdrachten voor het knutselen en tekenen worden zoveel mogelijk gekoppeld aan de onderwerpen, die spelen in de klas of aan de seizoenen.
Voor muziek maken we gebruik van de methode Muziek moet je doen. We zingen liedjes, klappen ritmes en luisteren naar verschillende soorten muziek.
Aan de school is een cultuurcoach verbonden en dat betekent dat elke groep 10 musicallessen krijgt van een heuse musicaldocente. Aan het eind van de serie volgt een grote eindpresentatie voor ouders.
Computer
De computer wordt ingezet om het automatiseren van het rekenen verder te oefenen. Ook voor taal zijn er verwerkingsspelletjes die de kinderen op de computer doen. Later in het jaar gaan de kinderen een stukje tekst typen in Word.
De kinderen gebruiken een koptelefoon bij de computer, wilt u deze meegeven (voorzien van naam) naar school?
Als school hebben wij ook een ICT protocol, deze kunt u vinden op de website en in de klas.
Gym
De gymlessen worden gegeven in de Rietschoot; 1 x per week door de vakleerkracht gym en de andere les wordt gegeven door de leerkracht zelf.
De kinderen gymmen in gymkleding en dragen gymschoenen. Wilt u op de gymdagen een gymtas meegeven? Gymspullen vergeten is niet mee gymmen.